• Το Νησί μας...

    Ανακαλύψτε την Μαγική Ερμούπολη

Η προνομιακή θέση του νησιού, η ανεπτυγμένη τουριστική του υποδομή και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του, το καθιστούν ιδανικό προορισμό για αυθεντικές και εναλλακτικές διακοπές στις Κυκλάδες.

Η Σύρος αποτελεί πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς η κάθε εποχή ντύνει το ήδη μαγευτικό σκηνικό με τα δικά της χρώματα και αρώματα, με τις δικές της ομορφιές και αντιθέσεις προσφέροντας πάντα μια ξεχωριστή και ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη

Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή, δείχνοντας έτσι την αγάπη του για τον δικό του τόπο.

Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτόν τραγουδοποιό, οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες, μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη, μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους, αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου.

Ωράριο Λειτουργίας:

Τρίτη έως Σάββατο: 12:00 – 20:00
Κυριακή, Δευτέρα: Κλειστά

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης ιδρύθηκε το 1985 από το Δήμο Ερμούπολης και το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε και είναι το μοναδικό βιομηχανικό μουσείο της Ελλάδας.

Ενώ πριν στεγαζόταν στο χρωματουργείο Κασιμάντη, στο μολυβδουργείο Ανερούσση, στο υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και στο βυρσοδεψείο Κορνιλάκη, από το 2002 στεγάζεται στο ανακαινισμένο πλέον εργοστάσιο χρωμάτων Κασιμάντη.

Στο μουσείο θα δείτε παλιά μηχανήματα όπως υφαντουργικές μηχανές, εργαλεία, μηχανές βυρσοδεψίας και μηχανές που χρησιμοποιούνταν στα ναυπηγεία του λιμανιού. Θα ακούσετε προφορικές μαρτυρίες των εργατών και θα δείτε φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια και έγγραφα που σώζονται για τις ανάγκες της έκθεσης. Αποτελούν άλλη μια απόδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του νησιού.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 09:00-17:00
Τετάρτη & Σάββατο: Κλειστά
Κυριακή:  09:00-14:00

Θέατρο Απόλλων

Τo Θέατρο Απόλλων, επίσης γνωστό ως Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», είναι θέατρο που βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου. Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέττο του Βέρντι.

Η χωρητικότητα του θεάτρου σήμερα είναι 350 άτομα. Από το 2002, λειτουργεί στο χώρο του Θεάτρου ο «Χώρος Αναμνήσεων του Θεάτρου Απόλλων», με διάφορα εκθέματα, όπως αφίσες, κοστούμια διαφόρων παραστάσεων και άλλα.

Σήμερα, φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως τo «Φεστιβάλ Αιγαίου», το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων & Φόρουμ Animasyros» και το «Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων».

Πλατεία Μιαούλη

Η κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, η καρδιά ολόκληρου του νησιού. Εδώ ντόπιοι και τουρίστες θα περάσουν, θα συζητήσουν, θα γελάσουν. Είναι το μέρος που θα βρίσκεστε κάθε βράδυ καθώς ο φωτισμός του και τα μπαράκια του δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα. Αποτελεί μία από τις σπανιότερες πλατείες της Ελλάδας, σε σχέδιο του 19ου αιώνα, με σαφείς επιρροές από τα πρότυπα πλατειών ιταλικών πόλεων.

Αρχικά ονομαζόταν πλατεία Όθωνος προς τιμή του βασιλιά, όμως μετά την πτώση του μετονομάστηκε σε πλατεία Λεωτσάκου προς τιμή του αρχηγού της στρατιωτικής φρουράς, Νίκου Λεωτσάκου.

Στο πλάι της πλατείας θα δείτε τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη, του οποίου το όνομα δόθηκε στην πλατεία το 1889. Οι φοίνικες που περιβάλλουν την πλατεία της δίνουν έναν εξωτικό τόνο, που σε συνδυασμό με τα τριγύρω κτήρια δημιουργεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα.